Una trentena d’hereus de franquistes mantenen els títols nobiliaris que els va atorgar el dictador

A l’Espanya democràtica del segle XXI segueix havent-hi títols nobiliaris dedicats a homenatjar als qui van protagonitzar els pitjors crims de la guerra i la posterior dictadura. Les distincions van ser atorgades en el seu moment, amb caràcter perpetu i hereditari, gràcies a una llei promulgada pel propi dictador Franco en la qual anunciava la seva intenció d’agrair així les “accions heroiques” desenvolupades durant “la nostra croada”.

Setanta anys després de la promulgació d’aquesta legislació franquista i a pesar que el dictador porta més de quatre dècades sota una llosa, un nebot del fundador del partit feixista espanyol ostenta el tractament de Duc de Primo de Rivera, un nét del Carnisser de Sevilla posseeix el Marquesat de Queipo de Llano i un fill del general que va perpetrar, entre unes altres, la massacre de Badajoz manté el títol de Marquès de San Leonardo de Yagüe.

No són tres casos excepcionals. Dels quaranta Ducats, Comtats i Marquesats atorgats graciosament per Franco –alguns han decaigut encara que podrien ser rehabilitats a qualsevol moment–, uns trenta van recaure en alguns dels seus companys de rebel·lió. La noblesa franquista té cognoms tan innobles com els de els generals colpistes Saliquet, Varela, Dávila o Vigón.

En altres casos, els noms dels títols aporten una important càrrega simbòlica com el Comtat del Alcázar de Toledo, concedit en honor del general Moscardó, o el del Castillo de la Mota en agraïment a Pilar Primo de Rivera, presidenta de la Secció Femenina, per haver estimulat, segons es va explicar en el decret d’atorgament, “les tradicionals virtuts de la dona espanyola”.

Molts d’aquests títols van quedar vacants per la mort dels seus titulars durant l’actual període democràtic. No obstant això, des del primer executiu d’Adolfo Suárez a l’últim de Mariano Rajoy, passant pels de Felipe González, José Luis Rodríguez Zapatero i José María Aznar, tots els governs van autoritzar als descendents dels colpistes a heretar el ducat, marquesat o comtat atorgat en el seu moment pel “Generalísimo”.