L’única referència bíblica als Reis Mags no esmenta que anessin tres ni tots homes ni reis

Que “altera la inalterabilitat dogmàtica de l’Església Catòlica”, que “va contra la tradició”, que “desnaturalitza el Nadal”, que va en contra de “la inalterabilitat de les institucions bíbliques”. Són alguns dels arguments que aquests dies arremeten contra la carrossa a favor de la diversitat LGTBI que desfilarà el dia 5 de gener pel districte madrileny de Puente de Vallecas. El lema “todos som@s las reinas de nuestras vidas” ha aixecat butllofes en alguns sectors ultraconservadors.
No hi ha base teològica per a aquestes queixes. En l’Evangeli de Mateu només al·ludeix en una ocasió, i breument, als Mags d’Orient. Una dada mínima que ni tan sols sabem quants eren, ni si tots eren homes –encara que sí utilitza el masculí genèric– ni que anessin reis.

El passatge de Mateu és titulat “la visita dels mags” i ens diu que van arribar preguntant pel Messied i que després d’adorar-lo, “van obrir els seus tresors” per lliurar-li tres presents: or, encens i mirra.
Al llarg de la Història, els Mags van arribar a ser fins a 60 –la xifra més comuna en l’Antiguitat era de dotze, un per cada tribu d’Israel–, i no van ser reis, ni van tenir nom, fins a ben entrada l’Edat Mitjana. No va ser fins al segle XII quan se’ls va conèixer com Melcior, Gaspar i Baltasar, i fins a ben entrat el segle XV cap d’ells era negre.