President Puigdemont: “El moment polític requereix una mediació internacional”

El president Puigdemont durant la roda de premsa

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha afirmat aquest migdia, en roda de premsa, que el moment polític que viu Catalunya “aconsella una mediació, que ha de ser internacional perquè sigui eficaç”, perquè, ha subratllat “s’ha de restablir la normalitat institucional alterada per decisions desproporcionades del Govern espanyol; s’ha de posar fi a la violència policial i a la restricció de llibertats, i s’ha de crear un clima de distensió que afavoreixi precisament aquesta mediació que ha de ser lleial i sincera”.

El cap del Govern, que ha comparegut davant els mitjans de comunicació després de la reunió extraordinària de l’Executiu que s’ha fet aquest matí, ha recordat que la Generalitat ha estat disposada “sempre” al diàleg, però “hem rebut tristament com a resposta, més violència i més repressió”. Per això, ha insistit que “és ja un clamor, no només a nivell de Catalunya o de l’Estat sinó internacional, que cal una mediació”, a la qual “hem d’estar disposats, i el Govern espanyol també, i si apareixen actors que es presten i poden facilitar-la, seria una irresponsabilitat no aprofitar-ho”.

Preguntat sobre la possibilitat que la Unió Europea adopti aquest rol de mediador, el president ha dit que “és evident que l’ha d’apadrinar, que s’ha d’interessar, que ha de deixar de mirar a un altre costat del que està passant a una part del seu espai, on ciutadans li estan dient que s’estan violant drets fonamentals que la seva carta de drets diu que no la poden violar i ho està fent un estat que té l’obligació del compliment del respecte d’aquesta carta”.

“Té alguna cosa a dir la UE?” s’ha preguntat Carles Puigdemont, qui també ha insistit que aquest “és un afer europeu, no domèstic” i que “difícilment l’altra part necessària en aquesta mediació podria sentir-se convidada a formar-ne part si això no compta amb el vistiplau com a mínim de la Unió Europea”. En aquest sentit, el president ha remarcat que “em sento decebut com a ciutadà europeu”, perquè creia que “si això passava mai a casa meva, que és Europa, la UE em protegiria”.

El cap del Govern ha insistit en la disposició del seu Govern a una mediació i s’ha qüestionat si l’Estat espanyol també ho està. “És tan fàcil com dir que sí, estem disposats”, ha assenyalat i ha afegit que “si em truquen avui mateix responc i ens reunim on sigui. Simplement demanem que no ens posin condicions”.

Comissió especial d’investigació

El president ha anunciat durant la compareixença informativa que el Govern ha aprovat avui també “crear una comissió especial d’investigació de les violacions dels drets fonamentals que s’hagin produït a Catalunya”.

Amb aquesta comissió, ha explicat Puigdemont, la Generalitat vol, en primer lloc, recollir tota la informació als respecte “que ja comença a ser ingent, de tot tipus, des de les denúncies que presenten ciutadans, fins al material informatiu que acredita aquestes violacions”, i en aquest sentit ha detallat que van ser 893 les persones ateses de diferents afectacions, quatre d’elles encara hospitalitzades, dues amb pronòstic reservat, a més de 73 denúncies “que és previst que vagin a més”.

En segon lloc, es crea la comissió “per acompanyar i reconèixer les víctimes de la brutalitat policial”, perquè, ha ressaltat el president, “són ciutadans de Catalunya, ciutadans europeus, que estan protegits per la carta dels drets fonamentals de la Unió Europea i, almenys, que el Govern del seu país sigui qui els doni aquest reconeixement i acompanyament”. I, en tercer lloc, “per emprendre totes les accions legals fins a les últimes conseqüències, que depurin responsabilitats dels agents, dels comandaments, i dels responsables o irresponsables polítics que han ordenat aquestes operacions”.

El president Puigdemont ha afegit que amb aquesta comissió especial d’investigació es vol també “vetllar perquè el sistema judicial sigui, en aquest cas, igualment de diligent i utilitzi tots els recursos que ha estat capaç d’utilitzar i de demostrar per perseguir les paperetes i les urnes”, perquè, ha continuat, “hi hagi equitat i justícia també pels que denuncien crims contra els drets fonamentals”.

Puigdemont ha detallat que la comissió estarà formada per experts de fora del Govern i per membres de l’equip jurídic de la Generalitat, i que “el Govern es personarà com a acusació particular i donarà tota la cobertura que calgui per arribar al fons”. En aquesta línia, el president ha qualificat les operacions policials d’ahir com “la jornada de violència gratuïta més gran que hem conegut, com a mínim, en els últims 40 anys”, i ha denunciat que aquests fets “no només no es poden tornar a repetir, sinó que no poden quedar impunes”.

“Exigim la retirada de tots els efectius policials desplaçats a Catalunya”

El Govern extraordinari celebrat avui ha aprovat també, segons ha informat el president, “exigir la retirada de tots els efectius policials desplaçats a Catalunya per a aquestes operacions de repressió que han causat greus actes de violència”. Ha recordat que som un país que “s’ha mobilitzat durant anys, a través de milions de persones, sense que hi hagi hagut cap incident i, per tant, sense que hagi hagut menester cap dispositiu antidisturbis d’aquesta magnitud com el que ha dissenyat el Govern espanyol”.

“Si venien pel clima de desordre públic, s’ha demostrat que l’únic desordre públic l’ha causat la intervenció d’aquests cossos i forces”, ha criticat el president. I ha continuat “tothom diu que la violència no és el camí, ho he sentit de governs de la UE menys l’espanyol, però si estem d’acord en què no és el camí el primer pas per respectar aquets principis és que aquests efectius que han vingut impulsats pel crit “a por ellos” marxin perquè no fan cap falta”.

Així, el president ha reiterat que el Govern presentarà “denúncia contra el Cos de la Policia espanyola i la Guàrdia Civil per lesions i danys, que se sumen a les querelles acordades contra els fiscals per usurpació de funcions i prevaricació”.

Resultat vinculant

En diferents moments de la seva intervenció, el president Puigdemont ha assegurat que “el referèndum és vàlid”. “El resultat ens vincula perquè el vam convocar amb aquesta intenció”, ha afegit i ha fet notar les condicions amb què es va fer, “amb tantes dificultats i amenaces, amb tanta estratègia i escamots de la por distribuïts pel país per intentar intimidar col·legis amb gent pacíficament concentrada i amb vaixells carregats de policies”.

El president ha afegit que malgrat aquestes dificultats la participació del referèndum va ser “idèntica a la que es va produir quan es va votar i aprovar la Constitució europea” i ha dit que “això no només no invalida sinó que reforça extraordinàriament el resultat, que és vinculant i sobre el qual tenim el deure de prendre decisions polítiques”.

D’altra banda, preguntat sobre la vaga general convocada per a demà, el president ha instat tothom a “tornar a ensenyar la nostra millor cara de civisme”. I ha anunciat que el Govern no farà la reunió habitual dels dimarts.

Informació Govern