Romeva: “L’Estat vol aturar el referèndum a Catalunya, però pot acabar aturant la democràcia a Espanya”

El conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, ha presidit avui la presentació del monogràfic “La Catalogna presentata agli Italiani: cultura, economia e ambizioni future” a Roma

El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha presidit aquest dimarts a la tarda a Roma (Itàlia) la presentació del llibre monogràfic “La Catalogna presentata agli Italiani: cultura, economia e ambizioni future”. L’acte, que ha tingut lloc al Instituto Luigi Sturzo (IsAG) de la capital italiana, ha estat organitzat per l’Instituto di Alti Studi di Geopolitica e Scienze Ausiliare.

La presentació ha comptat també amb la intervenció del president del VIII Comitè del Senat, Altero Matteoli; del vicepresident de la XIV Comissió Política de la Unió Europea del Senat de la República, Paolo Tancredi; del director del programa de l’IsAG, Dario Citati; del secretari general de l’IsAG, Francesco G. Leone i del delegat del Govern a Itàlia, Luca Bellizzi. Hi han assistit senadors i diputats italians, acadèmics, diplomàtics i periodistes.

Durant la seva intervenció, el conseller Romeva ha parlat de la situació política que viu Catalunya i ha assegurat que “la resposta a la proposta democràtica que fa Catalunya està sent la vulneració de l’autogovern, i de nombrosos drets constitucionals com els d’expressió, manifestació, reunió o la confidencialitat de les comunicacions”. En aquest sentit ha recordat que “s’està prenent declaració a més del 75% dels alcaldes catalans, interceptant comunicacions, intervenint finances públiques, aplicant censures prèvies, irrompent en redaccions periodístiques o bé intentant impedir la celebració d’actes protegits per la llibertat d’expressió”.

El titular d’Exteriors ha manifestat que “amb aquesta resposta la democràcia espanyola corre el risc de dissoldre’s i aquest fet ha d’alterar tots els demòcrates” i ha insistit que “el referèndum català és una demanda feta per ciutadans europeus que simplement volen votar per decidir el seu futur” i alhora “és una oportunitat perquè Espanya demostri que és una democràcia avançada”.

Per últim, el conseller ha recordat els vincles històrics que agermanen Catalunya i Itàlia així com “la importància de saber renovar-los en el context del món actual”. I ha subratllat “el mosaic que és Catalunya avui: un país viu, divers, obert i positiu, disposat a establir noves aliances”.

“La Catalogna presentata agli Italiani: cultura, economia e ambizioni future” és un monogràfic dedicat a Catalunya que inclou informació exhaustiva sobre l’economia i la inclinació innovadora i creativa dels catalans, i l’existència d’una llengua i cultura pròpies, entre d’altres temàtiques.

Informació Govern