Rufián: “Nosaltres li diem al món que Franco no va morir un 20 de novembre de 1975, sinó l’1 d’octubre de 2017 davant una urna a Catalunya”

El portaveu adjunt d’Esquerra Republicana al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat aquest diumenge al vespre davant més de 600 persones a Castelldefels que el referèndum i el procés cap a la república és l’única amenaça a l’statu quo, Rajoy i el franquisme. “Nosaltres li diem al món que Franco no va morir un 20 de novembre de 1975, sinó l’1 d’octubre de 2017 davant una urna a Catalunya”, ha afirmat Rufián. “Estem convençuts que el proper 1-O és l’única derrota que té Rajoy al seu horitzó, som l’única amenaça”, ha afegit.

Rufián ha destacat la importància de l’acte que hi ha hagut aquest matí a Madrid pel dret a decidir, on centenars de persones han quedat fora. “També ho fem per vosaltres companys, camarades. Viva el Madrid del no pasarán”, ha explicat Rufián, que ha reivindicat que el republicanisme sí que és fraternal. “La tricolor espanyola i republicana és la nostra bandera, la seva causa és la nostra, la pregunta és per què l’estelada no és la seva i la nostra no és encara la seva causa?”, ha preguntat.

Des d’avui fins el dia de la república, podeu anar dient que això ja no és una lluita pels legítims drets nacionals dels catalans, sinó una lluita pels drets fonamentals dels que viuen aquí i a Espanya”, ha conclòs Rufián, que ha animat els assistents a no acceptar que els diguin que “això és impossible, és una falta de respecte pels vostres avis i seva lluita”.

El conseller de Salut, Toni Comín, ha reivindicat que aquest procés és una lluita pels drets socials i per poder ser un estat del benestar de primer nivell: “Ens juguem el progrés social, cultural i econòmic del país. Ens juguem ser un dels estats d’Europa amb un estat del benestar de primera divisió”. També ha destacat que som en el moment clau i que es fa realitat “un somni”.

Comín ha fet un repàs a la seva trajectòria, provinent del PSC, i ha carregat contra els socialistes pel paper que estan fent i per utilitzar el nom de determinats dirigents catalanistes. “Fa 10 anys, molts de nosaltres no erem independentistes, jo estava acompanyant el Pascual Maragall fent l’aventura de l’Estatut”, ha recordat. “Avui en una pineda aquí a prop, un dirigent s’ha posat el nom de Maragall a la boca: Quina barra! Sánchez no vuelvas a ponerte su nombre en la boca, vosotros os cargasteis su proyecto, qué verguenza!”, ha afirmat.

També ha carregat contra les oligarquies i el poder: “Senyors de la casta espanyola, treieu les vostres mans de la nostres institucions”. Comín ha recordat que després de la sentència de l’Estaut el país va dir prou i “molts vam entendre que l’única manera de seguir sense que posin les mans a les institucions catalanes era fer una república”, ha afegit.

Fins fa poc, la cosa anava d’independència, però ja no. Va de democràcia, ens estem jugant la democràcia. El dilema serà entre democràcia i autoritarisme”, ha dit Comín, que ha explicat que el seu pare, l’històric dirigent del PSUC, Alfons Comín, ja va haver de lluitar per la democràcia. “Del meu pare vaig aprendre quins riscos val la pena assumir. I hi ha coses per les quals val la pena corre el risc d’anar a la presó”, ha afirmat. “És la mateixa lluita, la d’ells va ser la lluita per la democràcia i la nostra també. La llibertat de premsa i d’expressió. Els que van posar a la presó el meu pare són els que l’altre dia van venir a donar-me un requeriment”, ha cridat Comín.

El conseller ha finalitzat dient que aquest procés és també per les generacions futures: “Vaig signar el decret de convocatòria mirant la foto de la meva filla, perquè signem per ells, els riscos els correm per ells. No m’atreviria a mirar-li la cara cada dia si no estigués fent el que estic fent”, ha sentenciat.

La diputada al Parlament, Alba Vergés, ha recordat que aquest procés va “de defensar els nostres drets socials i els més fonamentals, com la salut” i ha animat a tots els ciutadans a continuar lluitant per poder votar davant els impediments de l’Estat. També ha intervingut en l’acte l’activista i metge Jordi Vilarasau.

Informació Esquerra Republicana