Col·laboració de la Ribagorza i l’Alta Ribagorça per la promoció turística de Gran Fondo La Falla

La presidenta de la comarca de la Ribagorza, Lourdes Pena, juntament amb el president del Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça, Josep Lluis Farrero i l’alcaldessa de Montanuy, Esther Cereza, han presidit aquest migdia la presentació de la prova cicloturística Gran Fondo La Falla a la Casa Hereldia, seu de l’ens comarcal, ubicada a Graus.

El proper 3 de setembre tindrà lloc tant en territori català com aragonès el certamen que comptarà amb dos recorreguts amb sortida i arribada al nucli de Barruera. L’itinerari transcorre entre carreteres amb paisatges increïbles de la comarca i s’introdueix en la comarca veïna de la Ribagorça aragonesa en bona part del seu recorregut. El primer recorregut serà de 133 km amb 2900 metres de desnivell positiu i cinc ports de muntanya (Alto de Bonansa, Alto d’Espés, Càmara de Montanuy, Estació de Boi Taüll, aquesta última per sobre dels 2000 metres i Caldes de Boí). El segon recorregut consta de 84 km amb 1840 metres de desnivell positiu i tres dels cinc ports citats anteriorment. La Falla Gran Fondo es projecta en tres edicions fins al 2020 amb seus a la Vall de Boí (2017), el Pont de Suert (2019) i Vilaller (2020).

Segons la presidenta de la comarca veïna, Lourdes Pena, l’estreta relació entre tots dos territoris ha afavorit la signatura del conveni per poder celebrar l’esdeveniment esportiu. Des de fa molts anys les dues comarques comparteixen una estreta col·laboració en matèria de sanitat, educació i serveis especials com bombers. A nivell turístic, també col·laboren en projectes comuns com el Camí de Sant Jaume per la Val d’Aran.

Segons el president del Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça, Josep lluís Farrero, es tracta d’una aposta que combina esport i turisme, com una fórmula clau per la promoció del territori. Aquest esdeveniment es pot convertir en una oportunitat per treballar en la desestacionalització del turisme ja que està programat a inicis de setembre on l’afluència turística disminueix. Així mateix, l’expectativa de prova esportiva d’alt nivell és tot un repte que es pretén aconseguir.

Esther Cereza, alcaldessa de Montanuy ha destacat que donen ple suport al projecte ja que la ruta transcorre per la totalitat del municipi donant visibilitat a una zona força desconeguda per la majoria.

Referent a les característiques de la carrera, Tito Pueyo, organitzador i representant de l’empresa organitzadora Wefeel Events ha explicat que es perfila com una de les més exigents del panorama nacional i s’espera una participació de 400 inscrits al primer any que podria incrementar-se fins als 2000 en les edicions posteriors. A més s’ha arribat a acords especials amb allotjaments per oferir preus avantatjosos als participants, així mateix s’ofereix un descompte del 15% en el preu de la inscripció a tots els membres federats en clubs ciclistes d’Espanya.

És el primer treball conjunt d’ambdós territoris en matèria de promoció esportiva i compta amb el suport explícit dels ajuntaments del Pont de Suert, Vilaller, la Vall de Boí, Montanuy i de les entitats comarcals Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça i la Comarca de la Ribagorza així com la Diputació de Lleida.

Informació Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça